Pálinka
A pálinka egy hagyományos szeszesital, amelyet általában gyümölcsök erjesztésével és párlásával készítenek. A pálinka különösen népszerű Magyarországon és más közép- és kelet-európai országokban. A legismertebb és legelterjedtebb pálinkák általában szilvából, körtéből, almából vagy meggyből készülnek, de más gyümölcsök is felhasználhatók.
A pálinka előállítása alapvetően két fő fázisból áll: az erjesztésből és a párlásból. A gyümölcsöket összezúzzák, erjesztőtartályba helyezik, ahol a természetes cukrok alkohollá alakulnak. Ezután következik a párlás, amely során a gyümölcsből származó erjesztett folyadékot lepárolják, hogy az alkohol és az aromák koncentrálódjanak.
A pálinkák különböző minőségi osztályokba sorolhatók, amelyek a gyümölcsök minőségét, az előállítási folyamatot és az érlelést figyelembe véve kerülnek meghatározásra. A "Törkölypálinka" kifejezés a cefréből, vagyis a préselés során visszamaradt gyümölcshéj és -pép maradékából készült pálinkákat jelöli. A "Kisüsti pálinka" frissen erjesztett gyümölcsléből készül, és a "Házipálinka" a háztartásokban, saját felhasználásra készített pálinkákra utal.
A pálinkát hagyományosan tisztán, kis pohárban, szobahőmérsékleten fogyasztják. Az íze és az illata erőteljes és gyümölcsös, amely a gyümölcsökből származó karakteres ízjegyekből ered. A pálinka számos kulturális és társadalmi esemény részét képezi Magyarországon, és a magyar kultúra fontos eleme.