Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pezsgő, Prosecco

A pezsgő világszerte kedvelt ital, az ünnepek kötelező kelléke, amelyet először Franciaországban, Champagne régióban állítottak elő. A pezsgő elkészítése hosszú és bonyolult folyamat, amely magában foglalja a szőlőmust (általában chardonnay, pinot noir vagy pinot meunier) erjesztését, majd a másodlagos erjesztést palackban. A másodlagos erjedés során a palackban keletkező szén-dioxid buborékokat tartalmazza, ami a pezsgő jellegzetes habzását eredményezi. A pezsgőt különböző minőségi osztályokba sorolják, például a Champagne régióban a Non-Vintage (NV), Vintage, Rosé és Prestige Cuvée. Pezsgőt természetesen hazánkban is több régióban készítenek, amelynek a végeredménye egy magas minőségű prémium ital.

A Prosecco ez mellett egy olasz habzóbor, amelyet általában Észak-Olaszországban, a Veneto régióban és a Friuli-Venezia Giulia tartományban készítenek. A Prosecco fő alapanyaga a Glera szőlőfajta. A Prosecco készítéséhez használt módszer az ún. Charmat-módszer, amelyben a másodlagos erjedés tartályban történik, nem pedig palackban, mint a pezsgő esetében. Ennek eredményeként a Prosecco általában könnyedebb, gyümölcsösebb és frissebb ízű, mint a pezsgő. A Prosecco lehet száraz vagy édes, és gyakran aperitifként vagy koktélok összetevőjeként fogyasztják.

Mind a pezsgő, mind a Prosecco népszerű italok különleges alkalmakra, ünnepekre és ünnepségekre. Fontos megjegyezni, hogy mindkét italt üvegekben tárolják és általában hűtve szervírozzák. A pezsgőt gyakran pezsgőspoharakban szolgálják fel, míg a Proseccót hosszúkás, faliúszós poharakban.

Rendezés: