Tequila
A tequila egy hivatalosan Mexikóban készül ital, amelynek alapanyaga az agave növény, pontosabban a kék agave (Agave tequilana). A tequila nevét a mexikói Tequila városáról kapta, ahol az ital hagyománya kezdődött.
A tequila készítése során a kék agave levéleit eltávolítják, majd a növény szívét, az ún. piñát préselik ki. Ez a piña az alapja az italnak. A piñát főzik, fermentálják, majd kétszeresen lepárolják, hogy létrejöjjön a tiszta tequila. Az ízesítetlen tequilának két fő típusa van: a blanco (fehér) tequila, ami rögtön lepárlás után üvegezik, és a reposado (pihenő) tequila, amit hordóban érlelnek, így enyhén arany színűvé válik.
A tequilát általában shot-ként fogyasztják, vagy koktélokban használják, mint például a margarita. A tequila alkoholtartalma általában 35-55% között van, bár létezik kisebb alkoholtartalmú változat is.
Fontos megjegyezni, hogy a minőségi tequila Mexikóból származik, és a "tequila" név védett eredetmegjelöléssel rendelkezik. Ha minőségi tequilát szeretnél vásárolni, nézd meg a címkén, hogy azt jelzi-e, hogy "100% agave". Ez azt jelenti, hogy az ital kizárólag agaveból készült, és nem tartalmaz más alkoholos adalékanyagokat.